Archive for noviembre, 2015

La dona d’en Martin Guerre

miércoles, noviembre 25th, 2015

L’any 1548, el fill d’un terratinent del Llenguadoc que es deia Martin Guerre, va abandonar la seua dona, Bertrande de Rols, i un fill petit perquè havia tingut una disputa amb el seu pare, el sogre de la Bertrande. Durant molt de temps no se’n va saber res. Al cap de vuit anys va tornar a casa bastant canviant però sense que ningú posés en dubte la seva identitat llevat de la seva dona. L’home que deia ser Martin Guerre tenia els mateixos trets i algunes marques corporals iguals a las de l’home que havia desaparegut feia vuit anys. La Bertrande i el nou vingut van reprendre les relacions i van tenir dues filles. Però més tard la dona va al•legar que havia estat enganyada per un home que no era el seu marit i el va denunciar davant els tribunals. La resta de la família assegurava que Martin Guerre no era cap impostor. Aquests fets són reals i estan documentats. El jutge que va dictar la sentència va escriure un llibre sobre el cas i fins i tot Montaigne va fer esment d’aquesta història en un dels seus assaigs.
Inspirant-se en aquest cas. la novel•lista nord-americana Janet Lewis va escriure el 1941 “La dona d’en Martin Guerre” que està considerada com una de les millors novel•les breus mai escrites. L’editorial Viena ha publicat una magnífica traducció a càrrec de Marta Pera Cucurell d’aquesta magnífica obra d’intriga que ens interroga sobre la naturalesa de la identitat i el dilema que suposa haver d’escollir entre el benestar de la família i el reconeixement de la veritat.

poridentidad

La dona d’en Martin Guerre

Janet Lewis

Traducció de Marta Pera Cucurell

Viena Edicions

144 pàgines

L’arròs de la terra : dos juliols a l’illa de Menorca

jueves, noviembre 12th, 2015

“L’arròs de la terra. Dos juliols a l’illa de Menorca” és una recopilació d’articles escrits a “El Punt Avui”, els anys 2013 i 2014 per el periodista Manuel Cuyàs (Mataro, 1952) en el que ofereix la seva simpàtica visió sobre la nostra Illa. Es tracta d’un llibret breu, de només 62 pàgines, i molt fàcil i ràpid de llegir.
L’autor va ser destinat l’any 1975 a Menorca a fer el servei militar a les casernes des Castell. Després de la seva experiència com a soldat, Cuyàs va visitar Menorca alguns anys amb amics o amb la família però, com ell diu, tot cansa i al final va deixar d’anar a l’Illa. Trenta anys més tard hi va tornar amb la por de que el decebés però li va agradar més que mai.
En els escrits aplegats a “L’arròs a la terra” el periodista compara sovint la Menorca que va conèixer des de la perspectiva d’un jove que feia la mili amb un paisatge cultural i humà vist molts anys més tard per un home ja madur. Així el que es descriuen són els canvis que ha experimentat l’Illa però també el punt de vista de l’observador.

poltada-i6n12381464

L’arròs de la terra. Dos juliols a l’illa de Menorca

Manuel Cuyàs

Editorial Llonard Muntaner

62 pàgines