Archive for octubre, 2016

La putrefacció de la llum

lunes, octubre 31st, 2016

Ambientada a les acaballes del segle XIX i principis del passat segle XX al Poble Nou, “La putrefacció de la llum” descriu uns temps de gran convulsió política i social en els que la classe treballadora lluita  pel seu reconeixement i per unes millors condicions de vida. A l’altre costat s´hi oposa la patronal, amb tot el recolzament de l’Estat i quan cal amb l’ajut de pistolers. Però la lluita no és neta a cap de les dues bandes ja que els anarquistes cerquen la revolució cremant fàbriques i esglésies i posant bombes als polítics burgesos i als grans empresaris..

En aquest context enverinat, coneixem als dos protagonistes principals de la darrera novel·la de Josep Massanés en la seva infància. Veiem Argilés i Figueres passejant per les afores de la ciutat i preguntant-se un a l’altre que volen ser de gran. Figueres vol tenir un forn de pa per tenir sempre menjar a casa mentre que Argilés voldria ser bibliotecari per viure rodejat de llibres.

La novel·la farà palès que els somnis d’infància poques vegades s’arriben a complir. Els nens creixeran en l’ambient hostil d‘aquella època en la que la gent pobre encara estava més condemnada  que ara.

En mig de tantes injustícies, Argilés i Figueres cobraran consciència política i lluitaran amb heroisme pels drets dels obrers i els desvalguts. A la Barcelona i a l’Espanya de principis del segle XX això era gairebé un suïcidi. No és estrany que en aquest ambient fins i tot la llum sembli pútrida.

“La putrefacció de la llum” va guanyar el premi Ciutat d’Eivissa de Narrativa 2015.

putrefacciollum1

La putredacció de la llum

Josep Masanés

Editorial Balàfia Postals

225 pàgines.

El campeón ha vuelto

jueves, octubre 13th, 2016

Curiosamente los libros del periodista y escritor norteamericano J.R. Moehringer se han publicado en España por el orden inverso a su publicación. El primero en aparecer fue “Open”, la autobiografía a dos manos del tenista Andre Agassi. El deportista de Las Vegas eligió como negro de sus memorias a Moehringer porque le había gustado mucho “El bar de las grandes esperanzas”, un libro que ganó el premio Pulitzer y que es el segundo que se editó en España. Ahora ha salido en castellano el primer libro que escribió “El campeón ha vuelto”, que fue finalista del Premio Pulitzer en 1997.

Este primer libro, o el último según se mire, nace de un encargo periodístico: seguir la pista de Bob Satterfield, un peso pesado que peleó entre 1945 y 1957 y que, al parecer, se había convertido en un sin techo. Moehringer consiguió contactar con un hombre que decía ser Satterfield, que se hacía llamar campeón, y que contaba con pelos y señales todos los combates en los que había participado. El periodista quiso saber más de aquel hombre y cuenta sus pesquisas en “El campeón ha vuelto”, un libro breve pero lleno de humanidad y en el autor confiesa su amor por el deporte del boxeo y el trauma por la temprana muerte de su padre y la necesidad de buscar una figura paterna. Un libro breve, pero cuya lectura vale la pena.

9788416634002

El campeón ha vuelto

J.R.Moehringer

Traducción de Juanjo Estrella

Editorial Duomo

101 páginas