Archive for abril, 2019

Noies i platges

domingo, abril 21st, 2019

El descobriment del món, l’amistat, el sexe i la vida de Mark Halle,  un jove ciutadellenc de finals dels anys seixanta,  és el tema de «Formigues dins els pantalons», una novel·la de Pau Faner que ha publicat editorial Gregal i que també té una versió en castellà en format digital que va sortir sota el pseudònim d’Agatha Allen.

El llibre té el valor de reflectir l’època que descriu com la mentalitat de molts joves que havien estat educats amb normes del franquisme i del catolicisme integrista, però volien viure en una societat més oberta. L’arribada del turisme i de nois i noies amb més liberalitat en les relacions sexuals va fer despertar a bona part de la joventut d’aquell temps.

És el cas de Mark Halle que no pot evitar sentir-se confós i excitat per la bellesa i el sex-appeal de les estrangeres que prenen el sol en biquini per les cales de Ciutadella. El protagonista anirà acostant-se a les persones de l’altre sexe i veure que els enamoraments són a vegades episodis fugaços i que un nou rostre formós o un cos atractiu  tenen molt de poder.

El realisme de les situacions per les quals passa Mark tenen com a contrapunt la seva veta somniadora, de manera que el món oníric de Pau Faner és ben present a “Formigues dins els pantalons”, però també hi ha l’autenticitat de descriure un personatge que té aspectes en comú amb l’autor i uns ambients, Menorca i Barcelona, que coneix molt bé.

L’escriptor ciutadellenc va escriure aquest llibre el 1981 quan feia oposicions de mestre a Madrid i amb la finalitat de passar l’estona i oblidar-se de la pressió dels exàmens. Quan va tenir llesta «Hormigas en los pantalones», Faner la va presentar al premi de novel·la eròtica La sonrisa vertical, però no va tenir èxit i ja no va pensar més en aquell manuscrit.

Uns quants anys més tard el director de cine i erotòman, Luis García Berlanga, que era membre del jurat de ‘La sonrisa’, li va telefonar per dir-li que editorial Tusquets volia publicar-la. Faner s’havia oblidat tant d’aquella novel·la que ni tan sols sabia de què li estava parlant Berlanga. Finalment es va posar a buscar el manuscrit i el va trobar. El tornà a llegir i el va retocar per a la seva publicació amb millores en el text de tipus psicològic i literari.

Tanmateix, a l’editorial que dirigia Beatriz Moura li agradava més la primera versió amb més càrrega eròtica. Faner defenia el llibre tal com l’havia reescrit i la novel·la es va quedar sense publicar. Trenta-set anys més tard a la fi es publica per a que els lectors la puguin gaudir.

Formigues dins els pantalons

Pau Faner

Editorial Gregal

204 pàgines

Una abuela sorprendente

martes, abril 2nd, 2019

La veterana escritora alemana, nacida en Shanghái, Ingrid Noll, nos cuenta las costumbres y normas de la sociedad alemana de los años posteriores a la Segunda Guerra Mundial en la simpática y entretenida novela “Uno menos”.

La narradora es Holle, una viuda de 82 años , que le relata historias de su juventud a su nieta Laura, que vive en el mismo edificio. Holle evoca su amistad con su amiga Karin, de familia aristócrata. Cuando tenían veinte años las dos trabajaban de secretarias en el Ministerio del Interior de la Alemania Federal y trataban de encontrar el amor y abrirse paso en la vida.

Sin comerlo ni beberlo las amigas se vieron envueltas en un turbio asunto de espionaje que las marcó para siempre.

Como una moderna Sherezade, Holle va desgranando la historia de este siniestro episodio a Laura, cortándola siempre en algún momento de intriga.

Lo dicho una novela simpática y entretenida que además dibuja las mentalidades de una época del pasado reciente alemán.

Uno menos

Ingrid Noll

Traducción de Lidia Álvarez Grifoll

Editorial Circe

261 páginas