Noies i platges

El descobriment del món, l’amistat, el sexe i la vida de Mark Halle,  un jove ciutadellenc de finals dels anys seixanta,  és el tema de «Formigues dins els pantalons», una novel·la de Pau Faner que ha publicat editorial Gregal i que també té una versió en castellà en format digital que va sortir sota el pseudònim d’Agatha Allen.

El llibre té el valor de reflectir l’època que descriu com la mentalitat de molts joves que havien estat educats amb normes del franquisme i del catolicisme integrista, però volien viure en una societat més oberta. L’arribada del turisme i de nois i noies amb més liberalitat en les relacions sexuals va fer despertar a bona part de la joventut d’aquell temps.

És el cas de Mark Halle que no pot evitar sentir-se confós i excitat per la bellesa i el sex-appeal de les estrangeres que prenen el sol en biquini per les cales de Ciutadella. El protagonista anirà acostant-se a les persones de l’altre sexe i veure que els enamoraments són a vegades episodis fugaços i que un nou rostre formós o un cos atractiu  tenen molt de poder.

El realisme de les situacions per les quals passa Mark tenen com a contrapunt la seva veta somniadora, de manera que el món oníric de Pau Faner és ben present a “Formigues dins els pantalons”, però també hi ha l’autenticitat de descriure un personatge que té aspectes en comú amb l’autor i uns ambients, Menorca i Barcelona, que coneix molt bé.

L’escriptor ciutadellenc va escriure aquest llibre el 1981 quan feia oposicions de mestre a Madrid i amb la finalitat de passar l’estona i oblidar-se de la pressió dels exàmens. Quan va tenir llesta «Hormigas en los pantalones», Faner la va presentar al premi de novel·la eròtica La sonrisa vertical, però no va tenir èxit i ja no va pensar més en aquell manuscrit.

Uns quants anys més tard el director de cine i erotòman, Luis García Berlanga, que era membre del jurat de ‘La sonrisa’, li va telefonar per dir-li que editorial Tusquets volia publicar-la. Faner s’havia oblidat tant d’aquella novel·la que ni tan sols sabia de què li estava parlant Berlanga. Finalment es va posar a buscar el manuscrit i el va trobar. El tornà a llegir i el va retocar per a la seva publicació amb millores en el text de tipus psicològic i literari.

Tanmateix, a l’editorial que dirigia Beatriz Moura li agradava més la primera versió amb més càrrega eròtica. Faner defenia el llibre tal com l’havia reescrit i la novel·la es va quedar sense publicar. Trenta-set anys més tard a la fi es publica per a que els lectors la puguin gaudir.

Formigues dins els pantalons

Pau Faner

Editorial Gregal

204 pàgines

Leave a Reply