Archive for octubre, 2019

Els mites recontats

lunes, octubre 21st, 2019

Els mites grecs han sigut creats en gran part pels poetes i diuen que per això la religió grega va ser pacífica. Són històries molt antigues que encara tenen la capacitat d’entretenir-nos

Les facècies dels déus de l’Olimp i els seus affaires amorosos i abusos sexuals, les aventures dels herois de Troia, les gestes del Argonautes, els viatges d’Ulisses, les sagues de les moires, les gràcies, les muses i altres personatges entremaliats  han estat contades i recontades de diverses maneres pels escriptors de l’antiguitat i pels divulgadors moderns que es posen al dia d’aquell imaginari tan fantàstic i ric que està en els orígens de la nostra cultura.

El comediant i escriptor britànic Stephen Fry ha volgut donar la seva visió de tot el que diuen que va passar als orígens del món en el llibre “Mites. La mitologia grega com ningú te l’ha explicada”.  Es tracta d’una versió divulgativa, però al mateix temps humorística, personal i apassionada.

L’actor d’“Un peix anomenat Wanda” o “Wilde” ens fa veure quer aquell antic món de titans, déus, nimfes i sàtirs no està tan lluny del nostre i que la seva presència encara és present en la volta celeste i les arrels de moltes de les nostres paraules.

Llegint el seu relat podem tornar a escoltar l’udol d’Urà al ser castrat pel seu fill Cronos amb el so més fort i terrible que s’ha sentit des de la història de la creació o recordar el maltracta que va rebre Hefest de la seva mare Hera. Parlant d’aquesta diu Fry, “hi ha moltes coses d’ella que fan pensar en Lívia, l’esposa de l’emperador romà August, o en les dones d’alguns reis anglesos i caps de la màfia”.

Traduït per Anna Llisterri, “Mites” ens dona l’oportunitat de tornar a endinsar-nos en el fascinant món de la mitologia grega d’una manera divertida, entretinguda i actual.

Mites. la Mitologia grega com ningú te l’ha explicada

Stephen Fry

Traducció Anna Llisterri

Ara Llibres

424 pàgines